Meer kijken en lezen

Boeken

Multiple sores (strip)
De moeder van Simone heeft de ziekte Multiple Sclerose en Simone kan daar met haar vrienden maar moeilijk over praten. De strip is te bestellen bij de Stichting MS Projekten (tel: 010-591 98 39)

Jeanet Taylor Lisle
Elfenmiddag
In Elfenmiddag komt Hillary er achter, dat het buurmeisje in de tuin naast haar geen Elfen aan het verzorgen is, zoals zij vertelt. Maar heel alleen haar zieke moeder.
Hardcover | Querido ISBN10: 9021473569 | ISBN13: 9789021473567

Jong en (on)bezorgd
Voor ouders waarmee aandacht wordt gevraagd voor de problematiek van jonge kinderen met een langdurig ziek of gehandicapt familielid. Hoe zorg je dat het leven van je kinderen zo gewoon mogelijk blijft, ook al is het thuis in veel opzichten anders dan bij andere kinderen? Met praktische informatie en tips.
Hardcover | 103 Pagina’s | Mezzo | CG Raad Nederland
ISBN 90 86630014 | ISBN 97 89086630011

Angélique de Waard
Knuffels in de kelder
Sterre moet steeds vaker voor haar kleine broertje zorgen. Haar vader is weinig thuis, omdat hij liever bij zijn nieuwe vriendin is. Haar moeder is daar erg verdrietig over en drinkt meer alcohol dan goed voor haar is. Voor Sterre is er weinig aandacht. Ze tekent heel veel, en kan daardoor haar verdriet enigszins de baas blijven. Totdat op een dag alles mis loopt…
Hardcover | Van Goor
ISBN10: 9000032747 | ISBN13: 9789000032747

Guus Kuijer
Het is fijn om er te zijn
Over Polleke en haar vader, die zegt dichter te zijn… Maar het gaat niet goed met hem, hij zwerft door de stad en gebruikt drugs. Polleke besluit hem de waarheid te zeggen; hij moet afkicken. Haar vader wil dit echter niet doen zonder haar hulp…
Hardcover | 100 Pagina’s | Querido Kinderboek ISBN10: 9021472678 | ISBN13: 9789021472676

Renate Welsch
Zoveel dingen aan je hoofd
Sara, dochter van een alleenstaande zwaar depressieve moeder, raakt door haar zorgen in de knel met school, en vrienden. Gelukkig zijn er anderen die haar uiteindelijk bijstaan.
Paperback | 107 Pagina’s | Uitgeverij Terra – Lannoo ISBN10: 9020935070 | ISBN13: 9789020935073

Marie-Sophie Vermot
Gesloten luiken
Het begon allemaal zo onschuldig. Papa die soms rondliep met vlekken op zijn kleren en steeds vaker dezelfde dingen herhaalde. Dan vergat hij opeens zijn wekelijkse zwemuurtje met zijn beste vriend. En op een dag vond hij de weg naar huis niet meer terug. De zestienjarige Eva heeft haar vader altijd mateloos bewonderd. Maar nu moet ze toezien hoe hij langzaamaan helemaal aftakelt. ‘Alzheimer,’ klinkt het vonnis van de artsen. Een naam die klinkt als een dodenkamp, vindt Eva. Een naam die niet past bij haar vader.
Hardcover | 66 Pagina’s | Uitgeverij Clavis ISBN10: 9068228102 | ISBN13: 9789068228106

Films

Documentaire Ben’nie gek (2017)
Bennie den Besten is geregeld in het jongerencentrum te vinden. Op 24 oktober 2010 is zijn leven compleet veranderd door een eenzijdig ongeval. Vanaf toen startte een lange weg van revalideren en heeft hij moeten leren leven met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Dit verhaal sprak Basak en Karlijn zo aan, dat zij hier een documentaire over hebben gemaakt.
Bekijk de documentaire

Film Broertje (2004)
‘Broertje’ is gemaakt door 16 jongeren die op zeer jonge leeftijd de zorg over een broertje, zusje of ouder op zich hebben moeten nemen. De film is gebaseerd op de verhalen van deze jongeren en laat jonge helden zien die achter gesloten deuren hun zware taak verrichten. Op indringende wijze behandelt de film thema’s uit het leven van de jonge mantelzorger: geen ruimte voor leuke dingen, schuldgevoelens als je naar vrienden gaat, schaamte voor degene voor wie je zorgt en volwassenheid ten opzichte van leeftijdsgenoten.
De film is te bestellen bij het Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek door overmaking van 10 euro op rekeningnummer P758.3708 onder vermelding van ‘Broertje’, organisatie, contactpersoon, adres en telefoonnummer. Meer informatie via tel. 035 65 69 590.

Film Black Balloon (2009)
De 15-jarige Thomas wil een normale jeugd, maar wordt hierin gestoord door zijn autistische broer Charlie. Hij probeert Charlie met de hulp van zijn vriendin te accepteren. De dvd is te huur bij de meeste videotheken en online te bestellen voor 11,99 euro.

Film Knetter (2006)
Knetter is een film voor en over jonge mantelzorgers, van Martin Koolhoven (2006). Bonnie (Jesse Rinsma) en haar moeder Lis (Carice van Houten) houden van olifanten. Lis is wel een lieve maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk, en dan weer heel somber. Eigenlijk zorgt Bonnie meer voor haar moeder dan omgekeerd. Bonnies vriendje Koos (Tom van Kessel) heeft een heleboel broertjes, en eigenlijk wil Bonnie ook graag een broertje. Maar dat vindt haar moeder niet zo’n goed idee. Baby’s krijg je niet zomaar, dan kun je beter een huisdier nemen. Om Bonnie te verrassen neemt haar moeder op een dag een olifant mee naar huis…..
De dvd is voor 9,99 euro te bestellen via Bol.com of te huur bij de videotheek. Kijk hier.

Film What´s eating Gilbert Grape (1993)
De film gaat over een gezin met een verstandelijk gehandicapt zoontje (Leonardo di Caprio) en een moeder met obesitas (een eetziekte). De oudste zoon Gilbert (Johnny Depp) voelt zich heel verant-woordelijk voor zijn gehandicapte broertje, zijn jongere zusjes en zijn moeder. Hij komt daardoor nauwelijks aan zijn eigen leven toe. De film is te huur bij de videotheek.

Film: Mag ik het in uw oor fluisteren?
Voorlichtingsfilm waarin acht (allochtone) jonge mantelzorgers (12 tot 19 jaar) vertellen over hun ervaringen. Zij worden gevolgd in hun activiteiten en brengen via enkele gespeelde situaties hun schoolsituatie in beeld. In slaap vallen in de klas, huiswerk niet gemaakt en ook over de emotionele klap als degene wegvalt voor wie je lang hebt gezorgd. Op de achtergrond klinkt een rapnummer.
De dvd is voor 10 euro te bestellen bij Mezzo (inclusief verzendkosten)

Myrte en haar vader; documentaire
De vader van de 14-jarige Myrte heeft de ziekte van Parkinson. Zijn bewegingen worden steeds langzamer en zijn handen gaan steeds meer trillen. Soms trilt hij zo erg dat hij zijn vork niet meer naar zijn mond kan krijgen. Als Myrte een vriendinnetje mee naar huis neemt, schaamt ze zich soms voor haar vader. Ze hoopte eerst dat het wel over zou gaan, maar dat is niet zo. “Zo ken ik hem eigenlijk niet. Mijn vader is iemand zonder Parkinson, die gewoon alles kan doen wat hij wilt”, zegt ze in de film. Maar inmiddels weet ze, dat de ziekte niet meer weggaat.

Dvd Mantelzorg: zorg voor anderen
Op deze dvd gaan kinderen met elkaar in gesprek over wat mantelzorg is en hoe het is om mantelzorg te geven. Zo vertelt Pieter aan zijn vriendje Joram hoe het is om voor zijn gehandicapte vader te zorgen. En Joram wordt door Simone geïnterviewd over hoe hij denkt over het leven met een ‘gewone vader, en hij bedenkt hoe het zou zijn te leven met een vader met een handicap. De dvd kan uitnodigen om met kinderen in gesprek te gaan over het zorgen voor een ander en voor jezelf.
De dvd is gemaakt door Vrijwilligers Centrale Almere en Steunpunt Mantelzorg Almere. Voor 5,50 euro (inclusief verzendkosten) te bestellen bij Mezzo

Dvd van theatervoorstelling Iedereen heeft een rugzak
Deze voorstelling is gemaakt door 16 jonge mantelzorgers uit Breda (in de voorstelling Max’en genoemd). Ze spelen situaties die zij zelf hebben meegemaakt.
In de lesbrief Max jij ook? staat een lesdeel over de voorstelling.
De dvd én digitale lesbrief zijn als één geheel te bestellen bij Mezzo à 15 euro (inclusief verzendkosten)