Nieuws

We laten hier zien waar wij zoal mee bezig zijn. Natuurlijk willen we ook graag weten wat jullie leuk vinden of zouden willen doen of zien. Heb jij een mooie foto die op de één of andere manier te maken heeft met mantelzorg? Dan kun je die naar ons mailen en misschien plaatsen we jouw foto dan wel op instagram en op onze website!

12-10-2020


Afgelopen zaterdag zijn we met meer dan 40 jongeren naar het klimbos in Ruurlo geweest. Dit was in het kader van de dag van de mantelzorger en daarvoor kunnen we de jongeren altijd net even extra in het zonnetje zetten. De voorspellingen voor het weer waren afgelopen week niet al te positief, maar zaterdagochtend zag het er naar uit dat het weer ons mee zou zitten. De activiteit kon doorgaan!

We hebben het coronaproof kunnen organiseren zodat de activiteit door kon gaan en iedereen kon genieten van een heerlijke dag. Deze dag hebben we afgesloten met pannenkoeken. Ook vandaag wilden de deelnemers eigenlijk niet naar huis, maar helaas komt aan alles een eind en zo ook aan onze activiteit in het klimbos. Gelukkig kijken we allemaal positief terug op deze sportieve en gezonde dag in de buitenlucht, met hier en daar een klein beetje spierpijn ;).

09-10-2020

FACT FRIDAY

Is er bij jou iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of
depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je vaak thuis meehelpen of zorgen voor een familielid? Wordt het je soms teveel? Bespreek het thuis, op school of neem contact op met VIT-hulp bij mantelzorg www.jmzer.nl en www.vithulpbijmantelzorg.nl www.weekvandejongemantelzorger.nl

#weekvandejongemantelzorger #jongemantelzorger #jmz #deeljezorg

08-10-2020
TIP THURSDAY

Jouw ervaring is een steun voor de ander. Deze is goud waard. Maar voel je nergens toe verplicht.

#weekvandejongemantelzorger #jongemantelzorger #jmz #deeljezorg

07-10-2020
WISHFUL WEDNESDAY

Jonge mantelzorgers denken eerder aan anderen dan aan henzelf. Maar deze week denken wij aan hen. Heb begrip voor de situatie waar zij in zitten.

#weekvandejongemantelzorger #jongemantelzorger #jmz #deeljezorg

06-10-2020
CHOOSE TUESDAY

1 op de 6 jongeren ervaart keuzestress. Zeker als jij een jonge mantelzorger bent. Wat kies jij als jonge mantelzorger?

#weekvandejongemantelzorger #jongemantelzorger #jmz #deeljezorg

05-10-2020
MOTIVATION MONDAY

Jongeren hebben zelden zin in maandag, laat staan als je ook nog alle zorgen van thuis erbij hebt. Daarom een hart onder de riem voor deze groep jongeren. Geef de Jonge Mantelzorgers deze week wat extra aandacht!

#weekvandejongemantelzorger #jongemantelzorger #jmz #deeljezorg

05-10-2020
Opnieuw een week van de jonge mantelzorger!
De week van de jonge mantelzorger verliep dit jaar anders dan gepland. Tijdens deze week in juni, heeft de jonge mantelzorger vooral via online kanalen veel aandacht gekregen. Meer was in verband met het coronavirus niet mogelijk. Daarom is er van 5 t/m 11 oktober nogmaals een week van de jonge mantelzorger met daarin wel een activiteit voor de jonge mantelzorgers zelf.

Nu hebben we jonge mantelzorgers uitgenodigd voor een middagje Klimbos Achterhoek in Ruurlo.

Ook ditmaal wordt er landelijk aandacht gevraagd voor de jonge mantelzorgers, zodat de jongeren (h)erkend worden en de aandacht krijgen die ze verdienen.

30-08-2020

Het is alweer tijd voor het nieuwe schooljaar! De start is misschien anders verlopen dan je hoopte door deze rare tijd. Toch willen we vanuit VIT-hulp bij mantelzorg iedereen een heel fijn schooljaar wensen. Dat het maar een mooi jaar mag worden voor iedereen.

17-06-2020
Brahim vertelt over zijn situatie, waarin hij zorgt voor zijn broertje Bilal.
“Dit doe ik om aandacht te vragen voor de Deel je zorg campagne van de rijksoverheid voor alle jonge mantelzorgers in Nederland. Zorg jij ook voor iemand? Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie of met een mantelzorgcoach op www.mantelzorg.nl”

08-06-2020
Er is een landelijke peiling gehouden onder jonge mantelzorgers. De informatie die daar uit is gekomen is verwerkt in het infographic.

05-06-2020
Voor iedereen die geslaagd is: VAN HARTE GEFELICITEERD!

Alle kandidaten die nog iets moeten herkansen: HEEL VEEL SUCCES! Jullie kunnen het!

05-06-2020


05-06-2020


05-06-2020

01-06-2020
Week van de jonge mantelzorger

Als jonge mantelzorger groei je op met iemand, vaak een ouder, broer of zus die meer hulp nodig heeft. Dit omdat hij/zij een langdurige ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, verslaving of een psychische aandoening heeft. De kans is groot dat je je daarover zorgen maakt, dat je vaak thuis moet meehelpen of dat je ouders minder aandacht voor je hebben.

Herken jij je hierin?

“Zorgen voor een familielid, in combinatie met school, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie. Of met de mantelzorgconsulent in je gemeente (bel VIT-hulp bij mantelzorg 0544 82 00 00) of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl

29-05-2020
In het kader van de week van de jonge mantelzorgers die komende week begint, hebben 3 jongeren hun verhaal gedeeld. Deze zijn te lezen op deze pagina.

De komende dagen volgen er nog verschillende filmpjes, houd onze website dus goed in de gaten.

28-05-2020
1 tot en met 5 juni 2020 = de week van de jonge mantelzorger!

27-05-2020
‘Deel je zorg’. Een nieuwe campagne voor jonge mantelzorgers. Maar wat houdt dat in? Eric Corton gaat in gesprek met o.a. Minister Hugo de Jonge, 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal. Kijk mee

Fotografie Eric Corton: Femke Hoogland

#weekvandejongemantelzorger #deeljezorg #jongemantelzorgers

Vier jonge mantelzorgers (Marjet, Vianne, Justin en Renske) gaan onder leiding van Eric Corton in gesprek met minister Hugo de Jonge. Het gesprek gaat over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van FM3 DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.

Op 1 juni start de week van de jonge mantelzorger en de campagne Deel je zorg. Met deze campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jonge mantelzorgers aanmoedigen over hun zorg te praten of gebruik te maken van hulp.

20-05-2020
Een nieuw overzicht rondom de verruiming vanaf 1 juni. Dit is het overzicht waar premier Mark Rutte het over had in de persconferentie van dinsdag 19 mei. (Klik hier voor de informatie in eenvoudige taal)

20-05-2020
Tijd om de website jmzer.nl bij te werken.

Wat vind jij van onze website?

We horen het graag. Mis je bijvoorbeeld informatie? Je kunt het ons laten weten door een mailtje te sturen (info@vithulpbijmantelzorg.nl) of een bericht achter te laten op facebook of instagram.

VIT-hulp bij mantelzorg ondersteunt mantelzorgers in de breedste zin van het woord. Van individuele gesprekken, tot scholing op een bepaald thema, maar ook activiteiten voor jonge mantelzorgers. Op deze pagina houden we je op de hoogte van wat er allemaal voor jonge mantelzorgers wordt gedaan. Volwassenen zijn van harte welkom op vithulpbijmantelzorg.nl

19-05-2020
Wanneer je voor iemand zorgt/zorgen maakt over/aanpast aan is het soms fijn om extra hulp te krijgen. Dit kan van mensen, maar ook door middel van verschillende apps. Op deze pagina staan een aantal voorbeelden verdeeld over verschillende categorieën

18-05-2020
Zorg jij voor een naaste die ziek is, een beperking, verslaving, of psychische kwetsbaarheid heeft? Maak je je sinds Corona juist meer, of minder zorgen? We horen graag hoe het met jou gaat!
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.

15-05-2020
Tips rondom Corona

Een aantal landelijke organisaties hebben samen een website met informatie en tips voor jonge mantelzorgers rondom corona opgezet: coronaenjmz.nl.

Op deze website zijn verschillende tips te vinden.

08-05-2020
Handig overzicht van de verruiming! Dit overzicht is gepubliceerd op 6 mei en daardoor inmiddels verouderd.

Voor het meest actuele overzicht verwijzen we je naar de website van de rijksoverheid

24-04-2020
Wij begrijpen dat het nu ook voor jonge mantelzorgers extra lastig kan zijn om thuis te blijven. Wil je graag even met iemand anders praten kun je ons bellen, we zijn er ook voor jou.

Op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur en (tijdens de corona maatregelen) op dinsdag en donderdag avond van 19.00 tot 21.00 uur. Ons telefoonnummer is 0544-82 00 00 (je mag ons ook mailen met de vraag of we jou willen bellen). Een e-mail sturen kan natuurlijk altijd: info@vithulpbijmantelzorg.nl.

18-03-2020
Ondersteuning voor mantelzorgers gaat zoveel mogelijk door!


In verband met het tegengaan van verspreiding van het coronavirus heeft VIT-hulp bij mantelzorg tot haar spijt moeten besluiten alle geplande bijeenkomsten voor mantelzorgers en vrijwilligers t/m 10 april a.s. te laten vervallen. Indien mogelijk zullen deze op een later tijdstip alsnog plaatsvinden. Hierbij volgt VIT-hulp bij mantelzorg de voorschriften vanuit de overheid en richtlijnen van het RIVM. Ook de inloopspreekuren op locatie komen te vervallen. ⁠

De bereikbaarheid van VIT-hulp bij mantelzorg blijft zoals gebruikelijk. Ook de individuele ondersteuning door mantelzorgconsulenten gaat zoveel mogelijk door.⁠
Via ons algemene telefoonnummer, via de mail en via het rechtstreekse telefoonnummer van de mantelzorgconsulenten kunt u altijd contact met ons opnemen. Of het nu gaat om een praktische vraag, advies of een luisterend oor: wanneer u door de huidige omstandigheden (extra) ondersteuning kunt gebruiken bij de zorg voor uw naaste(n), aarzel niet om te bellen of te mailen. Ook wanneer u nog niet bekend bent met VIT-hulp bij mantelzorg. U kunt ons telefonisch bereiken via 0544 – 82 00 00 tussen 09.00 en 15.00 uur, of via de mail: info@vithulpbijmantelzorg.nl

22-02-2020
Op 21 maart 2020 gaan we met jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar naar Megapret! Alle #jmz’ers in deze leeftijd die bij ons bekend zijn hebben inmiddels de uitnodiging ontvangen. (alleen wanneer je woont in de gemeenten #OostGelre, #Aalten, #Winterswijk, #Doetinchem en #Doesburg ) Mocht jij nou ook jonge mantelzorger zijn en nog niet bij ons bekend zijn, maar toch graag mee willen naar onze activiteiten, neem dan even contact op met VIT-hulp bij mantelzorg: 0544 – 82 00 00 of info@vithulpbijmantelzorg.nl

18-01-2020
Op 18 januari zijn we in het kader van de gezinsuitjes met een aantal gezinnen uit de gemeente Aalten op bezoek geweest bij de Vijverberg in Doetinchem. Bij binnenkomst stonden 2 spelers uit de selectie de gezinnen op te wachten, waarna ze te woord werden gestaan door de directeur van de Vijverberg. Na koffie/thee/ranja en wat lekkers begon de rondleiding. Hierbij konden de gezinnen achter de schermen kijken op verschillende plekken waar je normaal gesproken als bezoeker niet mag komen. Na de 2 uur durende rondleiding is de middag afgesloten met een heerlijke maaltijd en als klap op de vuurpijl kregen alle gezinnen kaartjes aangeboden voor de wedstrijd van 24 januari.

19-11-2019

Met 80 jonge mantelzorgers in twee bussen naar Slagharen.Fantastisch. Dank aan iedereen voor deze mooie dag!!

Geplaatst door VIT-hulp bij mantelzorg op Dinsdag 19 november 2019

Met 80 jonge mantelzorgers in twee bussen naar Slagharen. Fantastisch. Dank aan iedereen voor deze mooie dag!!

22-08-2019
Samen met Rotary Vorden organiseert VIT-hulp bij mantelzorg op 21 september een paarden middag inclusief bbq.

19-08-2019
Bijeenkomst voor jongeren met een ouder met dementie georganiseerd door dj Frank van de Lende op ⁠vrijdag 20 september in Utrecht.⁠

De foto’s van het JMZ respijt uitje op 7 oktober staan online! Om ze te bekijken verwijzen we je naar onze Facebook pagina.

25-03-2019
Op zaterdag 13 april 2019 gaan we met jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar naar Megapret! Alle #jmz’ers in deze leeftijd die bij ons bekend zijn hebben inmiddels de uitnodiging ontvangen. (alleen wanneer je woont in de gemeenten #OostGelre, #Aalten, #Winterswijk, #Doetinchem, #Doesburg, #OudeIJsselstreek of #Bronckhorst) Mocht jij nou ook jonge mantelzorger zijn en nog niet bij ons bekend zijn, maar toch graag mee willen naar onze activiteiten, neem dan even contact op met VIT-hulp bij mantelzorg: 0544 – 82 00 00 of info@vithulpbijmantelzorg.nl

Zorgt u voor iemand in uw directe omgeving die chronisch ziek is, psychische problemen of een beperking heeft? Dan bent u mantelzorger. Meestal gaat het om de zorg voor een partner, ouders, kinderen, of broers en zussen. Het kan echter bij volwassenen ook gaan om personen uit de vriendenkring, (ex-)collega’s of buren. Iemand is mantelzorger wanneer hij langdurig (minimaal 3 maanden) en 8 uur per week (of meer) voor een ander zorgt. . Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met mantelzorg. Het overkomt je. Vanuit persoonlijke betrokkenheid zorgt u voor een dierbare. Mantelzorg komt er echter altijd extra bij, naast andere zaken in het leven die belangrijk zijn, zoals een gezin, werk, hobby en sociale contacten. Om dat vol te kunnen houden is het belangrijk om op tijd hulp te vragen en niet te wachten tot het geestelijk of lichamelijk te zwaar wordt.

WORKSHOP ONTSPOORDE MANTELZORG voor professionals en vrijwilligers.

Het langer thuis blijven wonen betekent in veel gevallen meer en langere zorg en ondersteuning door mantelzorgers. Daarmee neemt het risico op ontsporing toe. Aandacht en zorg voor mantelzorgers door allen die professioneel of vrijwillig betrokken zijn, kan ontsporing helpen voorkomen of tijdig stoppen.⠀
De workshop biedt de professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn kennis over ontspoorde zorg, en leert hen signalen te herkennen en vervolgstappen te ondernemen.⠀
Voor meer informatie ga naar: www.vithulpbijmantelzorg.nl

Naast de extra belasting blijkt dat leven met een chronisch zieke ouder ook positieve effecten kan hebben voor de jonge mantelzorger. Zo blijken sommige kinderen van zieke ouders veerkrachtig te zijn, zijn ze trots dat ze kunnen zorgen voor hun ouder en voelen zij zich gewaardeerd om hun bijdrage aan het huishouden.⠀⠀
Er zijn ook aanwijzingen dat jongeren met een ziek gezinslid meer prosociaal gedrag vertonen dan andere leeftijdsgenoten (De Roos et al. 2013). Dat houdt in dat zij vaker rekening houden met anderen, empathie tonen, behulpzaam zijn en makkelijk bezittingen met anderen delen.
(Bron: www.toekomstagendainformelezorg.nl)

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren (8 tot en met 18 jaar) die thuis opgroeien met een familielid dat langdurig ziek is, lichamelijke of psychische beperkingen heeft of verslaafd is. Het kan gaan om een broertje of zusje, of om vader of moeder, of zelfs een opa of oma.

Dit ‘opgroeien met zorg’ heeft impact op het gezin en op het kind.
De meeste kinderen en jongeren vinden het heel normaal om met de zorg te helpen; zij passen zich makkelijk aan. Omdat het erbij hoort. Omdat hij of zij wil helpen. Het zorgen voor iemand kan fijn zijn maar, net als je zorgen maken over, ook moeilijk en zwaar.
Wist je dat ruim één op de vier kinderen/jongeren te maken heeft met een zorgsituatie thuis?

Zorgt u voor iemand in uw directe omgeving die chronisch ziek is, dementerend, psychische problemen of een beperking heeft? Dan bent u mantelzorger. Meestal gaat het om de zorg voor een partner, ouders, kinderen, of broers en zussen. Het kan echter bij volwassenen ook gaan om personen uit de vriendenkring of uit de buurt.

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met mantelzorg. Het overkomt je. Vanuit persoonlijke betrokkenheid zorgt u voor een dierbare. Mantelzorg komt er echter altijd extra bij, naast andere zaken in het leven die belangrijk zijn, zoals een gezin, werk, hobby en sociale contacten. Om dat vol te kunnen houden is het belangrijk om op tijd hulp te vragen en niet te wachten tot het geestelijk of lichamelijk te zwaar wordt.

Hallo, mijn naam is Marjan Roerdinkveldboom en ik werk als consulent bij VIT-hulp bij mantelzorg.

Elke vrijdag kun je me vinden op het inloopspreekuur in Winterswijk en Aalten. Als je een vraag hebt over mantelzorg ben je van harte welkom om op het spreekuur te komen. En ook als je wat kwijt wilt over de zorgsituatie thuis. Je kunt me vinden tussen 09.00 en 10.30 uur in Winterswijk of tussen 11.00 uur en 12.30 uur in Aalten. In Winterswijk is dat bij de Post; Balinkesstraat 4, Winterswijk en in Aalten is dat op het gemeentekantoor; Hofstraat 8 in Aalten.

Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Je kunt je melden bij de balie. Als ik in gesprek ben wil ik je wel vragen om te wachten.
Je kunt bijvoorbeeld bij me terecht met vragen over mantelzorg en school, hulpmiddelen, praten met anderen, problemen die je hebt door de mantelzorg, vrije tijd, mantelzorg en vakantie.

Soms helpt het ook om gewoon je verhaal te vertellen. Ook daarvoor kun je bij mij terecht.
Ik heb een geheimhoudingsplicht.

Hallo, mijn naam is Ingrid te Winkel en ik werk als consulent bij VIT-hulp bij mantelzorg.

Elke dinsdagochtend kun je me vinden op het inloopspreekuur van gemeente Oost Gelre. Ik zit dan tussen 9.00 en 11.00 uur op het kantoor bij VIT-hulp bij mantelzorg Varsseveldseweg 5 in Lichtenvoorde.

Als je ergens iets over wilt vragen, of even wat kwijt wilt over de zorgsituatie thuis, ben je van harte welkom om daar even binnen te lopen. Meld dan even bij de receptie dat je komt voor het spreekuur van VIT. Dan kom ik naar je toe.
Je kunt bijvoorbeeld bij me terecht met vragen over dingen in relatie tot school, praten met anderen, problemen die je hebt door de mantelzorgsituatie thuis, dingen in relatie tot vrije tijd of vakantie, of heel praktisch: waar kun je voor hulpmiddelen of andere ondersteuning terecht.

Soms helpt het ook om gewoon even van je af te kunnen praten. Ook daarvoor kun je bij mij terecht. En misschien ten overvloede, maar goed om te weten: ik heb uiteraard een geheimhoudingsplicht.

VIT-hulp bij mantelzorg ondersteunt mantelzorgers in de breedste zin van het woord. Van individuele gesprekken, tot scholing op een bepaald thema, maar ook activiteiten voor jonge mantelzorgers. Op deze pagina houden we je op de hoogte van wat er allemaal voor jonge mantelzorgers wordt gedaan.