Nadja (13 jaar)

In dit filmpje vertelt Nadja wat Mantelzorg is en waarom zij jonge mantelzorger is.

Het filmpje is gemaakt door “Samen in Oost Gelre”

Bram (9 jaar)

Bram“Papa is niet zo vaak thuis. Als papa thuis komt is dat vaak na het avondeten en hij doet dan een beetje gek.

Papa drinkt veel biertjes, iets anders lust hij niet.

Soms wordt hij ineens boos. Dan is er niks gebeurd maar slaat hij ineens op tafel en begint hard te praten. Heb ik soms iets verkeerd gedaan?

Vaak wordt hij boos tegen mama en ik weet dan niet waarom hij zo doet. Hij roept dan vervelende woorden tegen haar en mama wordt daar verdrietig van. Ik weet niet wat ik dan moet doen, daarom houd ik mijn mond maar dicht. Het liefst kruip ik dan weg, of ga ik naar mijn kamer. Maar ik hoor het overal doorheen.

Mijn vriendjes en vriendinnetjes komen niet bij mijn thuis. Ik durf ze niet mee te nemen, want ik schaam me dan als mijn vader wat geks doet. Daarom speel ik altijd bij hen. Als ze bij mij willen komen word ik boos en loop ik maar weg, want ik durf er niet over te praten.“

Roos (12 jaar)

Roos“Mijn vader heeft sinds een paar jaar longkanker. Ik maak me veel zorgen om hem en ik lig ’s nachts vaak wakker. Omdat ik niet goed slaap lukt het me niet zo goed om op te letten in de klas. Mijn vader en moeder betrekken me bij alles, ik ga ook mee naar de artsen, dat wil ik zelf ook graag. Daardoor is het soms wel moeilijk om mijn huiswerk op tijd af te hebben.

Mijn klasgenoten weten dat mijn vader ziek is en ook de meesters en juffen heb ik het verteld. Dat vind ik fijn omdat ze dan ook begrijpen waarom ik soms zit te gapen in de klas. Aan de andere kant vindt mijn meester wel dat ik mijn huiswerk moet maken. Hij zegt dat ik mijn vaders ziekte niet als excuus mag gebruiken om mijn huiswerk niet te doen. Dat vind ik vervelend om te horen. Ik heb er niet voor gekozen dat papa ziek is geworden.”

Joost (17 jaar)

Soms gaat hij met zijn vrienden stappen, maar niet zo vaak als hij wel zou willen. Na school blijft hij niet op het schoolplein hangen, maar gaat direct naar huis. Ook in het winkelcentrum zul je hem niet snel zien, Joost is namelijk vaak thuis nodig. Zijn vrienden en vriendinnen vinden dat gewoon. Zij weten dat Joost een oudere broer heeft die gehandicapt is. Joost moet ’s morgens, ’s middags en soms als zijn vader er niet is ook ’s avonds zijn broer vanuit de rolstoel in bed leggen. Zijn moeder kan dat niet alleen. Voor Joost is dat de normaalste zaak van de wereld.

Sanne (16 jaar)

Ze zit op school, maar spijbelt heel vaak. Dat doet ze niet omdat ze geen zin heeft in school. Als ze niet op school is, past ze namelijk op haar oma. Sanne’s oma woont alleen, maar dat gaat niet zo goed meer omdat ze vergeetachtig is en soms in de war raakt. Totdat ze opgenomen kan worden in een verzorgingshuis proberen Sanne en haar moeder veel bij haar te zijn, want ze maken zich zorgen om haar. Wanneer haar moeder werkt, gaat Sanne daarom vaak van school weg om even bij haar langs te gaan.

Achmed (18 jaar)

Zijn klasgenoten zijn jaloers. Zij weten alleen niet dat Achmed die auto heeft gekregen omdat hij vaak mee moet met zijn chronisch zieke vader naar het ziekenhuis. Achmed’s vader spreekt Turks en kan bijna geen Nederlands. Achmed heeft ook nog een jonger zusje en broertje. Hij heeft veel taken en verantwoordelijkheden in huis. Zijn moeder spreekt namelijk ook slecht Nederlands, daarom moet Achmed bijvoorbeeld ook mee naar gesprekken op de school van zijn broertje en zusje. Alleen zijn beste vrienden weten hoe de situatie bij hem thuis is.

Marieke (14 jaar)

Naar buiten toe is ze altijd opgewekt en vrolijk. Haar beste vriendinnen weten echter dat ze het soms ook heel zwaar heeft. Want Marieke’s moeder is gescheiden en ziet het leven soms niet meer zitten. De zorg voor de twee jongere broertjes van Marieke is haar dan teveel. Zo kan het voorkomen dat haar moeder de hele dag in bed ligt en Marieke zorgt dat haar broertjes te eten krijgen en op tijd naar school gaan. Soms moet Marieke dus afhaken als haar vriendinnen leuke plannen hebben. Het kan niet anders.