Zara (13 jaar) en Floris (11 jaar)

“In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In deze aflevering ontmoeten wij Zara en Floris. Zij zijn mantelzorger van hun broer Tom die een lichamelijke beperking en een ontwikkelingsachterstand heeft.”

Hayley (23 jaar)

“In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In deze aflevering ontmoeten wij Hayley. Zij is mantelzorger van haar moeder die borderline heeft.”

Thom (10 jaar)

In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In aflevering 5 van ‘Met alle liefde’ staat het verhaal van de 10-jarige mantelzorger Thom centraal. Samen met zijn moeder Cathy zorgt hij voor een deel van het gezin. Zijn grote broer Jordy heeft namelijk autisme, ADHD en een licht verstandelijke beperking en zijn vader heeft diabetes.

Demi (20 jaar) als studerend JMZ’er

Een documentaire over hoe een studerend mantelzorger met haar situatie omgaat. De mooie momenten, de moeilijke tijden, maar vooral de relatie tussen dochter en vader.

Wat is de definitie van mantelzorgen? Hoe kan een school de helpende hand bieden en kan een school ook iets leren van mantelzorgers?

Allemaal vragen waarvan de antwoorden gevonden moeten worden.

Robijn en Sammy over hun thuis situatie

Deze video gaat over Robijn en Sammy. De moeder van Robijn heeft een spierziekte en het zusje van Sammy heeft een soort van autisme.

Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek heeft in samenwerking met twee jonge mantelzorgers uit Sittard-Geleen en Beek een korte film gemaakt over wat het betekent om als jongere te zorgen voor iemand anders.
Doelstelling van het filmpje is dat jonge mantelzorgers zichzelf meer gaan herkennen als mantelzorger. En dat ze er over gaan praten met klasgenoten, vrienden, familie of anderen. Kortom: bewustwording, herkenning en erkenning.

Jong en mantelzorger, 4 jongeren aan het woord


“Jong en Mantelzorger is een inspirerende film over het leven van vier jonge mantelzorgers gemaakt door Welzijn Lelystad.”

Aan het eind van het filmpje wordt verteld over de werkzaamheden van Welzijn Lelystad. VIT-hulp bij mantelzorg heeft speciaal voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar ook verschillende activiteiten. Afhankelijk van de activiteit is dit in 1 grote groep of splitsen we de groep op basis van de leeftijd. Ons aanbod is voor alle jonge mantelzorgers uit de gemeenten Aalten, Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre en Winterswijk.

Zoë (11 jaar)

Zoë is een 11-jarig meisje en is mantelzorger van haar moeder Ingrid. Ingrid heeft depressies en door zuurstoftekort bij haar geboorte heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. Daarnaast heeft ze door traumatische ervaringen in haar jeugd borderline persoonlijkheidsstoornis. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het moeilijk hun emoties te reguleren.

Zoë heeft dagelijks te maken met de moodswings van haar moeder. Om af en toe een pauze te nemen van haar mantelzorgtaken, gaat Zoë naar Stichting Tante Joy. Deze stichting organiseert logeerweekendjes voor jonge mantelzorgers. Sandra is samen met haar vriendin Jolanda deze stichting begonnen, omdat ze als psychiatrisch verpleegkundige in aanraking komt met kinderen van ouders met psychische ziekte.

Nadja (13 jaar)

In dit filmpje vertelt Nadja wat Mantelzorg is en waarom zij jonge mantelzorger is.

Het filmpje is gemaakt door “Samen in Oost Gelre”

Bram (9 jaar)

Bram“Papa is niet zo vaak thuis. Als papa thuis komt is dat vaak na het avondeten en hij doet dan een beetje gek.

Papa drinkt veel biertjes, iets anders lust hij niet.

Soms wordt hij ineens boos. Dan is er niks gebeurd maar slaat hij ineens op tafel en begint hard te praten. Heb ik soms iets verkeerd gedaan?

Vaak wordt hij boos tegen mama en ik weet dan niet waarom hij zo doet. Hij roept dan vervelende woorden tegen haar en mama wordt daar verdrietig van. Ik weet niet wat ik dan moet doen, daarom houd ik mijn mond maar dicht. Het liefst kruip ik dan weg, of ga ik naar mijn kamer. Maar ik hoor het overal doorheen.

Mijn vriendjes en vriendinnetjes komen niet bij mijn thuis. Ik durf ze niet mee te nemen, want ik schaam me dan als mijn vader wat geks doet. Daarom speel ik altijd bij hen. Als ze bij mij willen komen word ik boos en loop ik maar weg, want ik durf er niet over te praten.“

Roos (12 jaar)

Roos“Mijn vader heeft sinds een paar jaar longkanker. Ik maak me veel zorgen om hem en ik lig ’s nachts vaak wakker. Omdat ik niet goed slaap lukt het me niet zo goed om op te letten in de klas. Mijn vader en moeder betrekken me bij alles, ik ga ook mee naar de artsen, dat wil ik zelf ook graag. Daardoor is het soms wel moeilijk om mijn huiswerk op tijd af te hebben.

Mijn klasgenoten weten dat mijn vader ziek is en ook de meesters en juffen heb ik het verteld. Dat vind ik fijn omdat ze dan ook begrijpen waarom ik soms zit te gapen in de klas. Aan de andere kant vindt mijn meester wel dat ik mijn huiswerk moet maken. Hij zegt dat ik mijn vaders ziekte niet als excuus mag gebruiken om mijn huiswerk niet te doen. Dat vind ik vervelend om te horen. Ik heb er niet voor gekozen dat papa ziek is geworden.”