De week van de jonge mantelzorger verliep dit jaar anders dan gepland. In 2019 is VIT-hulp bij mantelzorg begonnen met de week van de jonge mantelzorgers. Het doel van VIT: professionals bewust maken van deze groep jongeren, zodat de jongeren (h)erkend worden en de aandacht krijgen die ze verdienen. De plannen lagen klaar om uitgevoerd te worden en toen sloeg het corona-virus toe en viel alles in het water. De plannen blijven natuurlijk liggen en worden later in het jaar alsnog uitgevoerd, als dit tenminste is toegestaan.

Wat we wel konden doen was aansluiten bij de landelijke acties. De filmpjes en acties die landelijk zijn uitgezet hebben we hier op een rijtje staan.

MEDIAOVERZICHT
EenVandaag:
‘ik ben toch 24/7 met mijn moeder bezig’
Inge zorgt al vanaf haar 15e voor haar moeder met een bipolaire stoornis.
Radio1
Vianna is mantelzorger voor haar moeder en broer
Justin, Renske en Marjet vertellen over hun situatie
Jeugdjournaal
Cathelijne zorgt extra voor haar broer Onno
Op1
‘Jonge mantelzorgers verdienen meer steun’
Hart van Nederland
Oproep aan jonge mantelzorgers: ‘Zorg goed voor jezelf en deel je zorgen’ (uitzending 28 mei)
Telegraaf
“Jonge mantelzorger heeft het zwaar”
Trouw
Geef jonge mantelzorgers dezelfde kansen als een jonge topsporter
NPO
3 brussen aan het woord bij Jacobine

17-06-2020
Brahim vertelt over zijn situatie, waarin hij zorgt voor zijn broertje Bilal.
“Dit doe ik om aandacht te vragen voor de Deel je zorg campagne van de rijksoverheid voor alle jonge mantelzorgers in Nederland. Zorg jij ook voor iemand? Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie of met een mantelzorgcoach op www.mantelzorg.nl”

08-06-2020
Er is een landelijke peiling gehouden onder jonge mantelzorgers. De informatie die daar uit is gekomen is verwerkt in het infographic.

05-06-2020
Zorg je voor iemand? Je bent niet alleen. Zo zorgt 3FM DJ Frank van der Lende voor zijn vader. Check hoe hij zijn zorg deelt.

Michael zorgt voor zijn zus, die door een zeldzaam syndroom een ontwikkelingsachterstand heeft. Kijk hoe hij zijn zorg deelt.

Inges moeder heeft een bipolaire stoornis, waardoor Inge al vanaf haar 15e voor haar zorgt. Ontdek hoe ze haar zorg deelt.

01-06-2020
Als jonge mantelzorger groei je op met iemand, vaak een ouder, broer of zus die meer hulp nodig heeft. Dit omdat hij/zij een langdurige ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, verslaving of een psychische aandoening heeft. De kans is groot dat je je daarover zorgen maakt, dat je vaak thuis moet meehelpen of dat je ouders minder aandacht voor je hebben.

Herken jij je hierin?

“Zorgen voor een familielid, in combinatie met school, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie. Of met de mantelzorgconsulent in je gemeente (bel VIT-hulp bij mantelzorg 0544 82 00 00) of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl

 

‘Deel je zorg’.

28-05-2020 | Een nieuwe campagne voor jonge mantelzorgers. Maar wat houdt dat in? Eric Corton gaat in gesprek met o.a. Minister Hugo de Jonge, 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.

Fotografie Eric Corton: Femke Hoogland
#weekvandejongemantelzorger #deeljezorg #jongemantelzorgers

Vier jonge mantelzorgers (Marjet, Vianne, Justin en Renske) gaan onder leiding van Eric Corton in gesprek met minister Hugo de Jonge. Het gesprek gaat over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van FM3 DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.
Op 1 juni start de week van de jonge mantelzorger en de campagne Deel je zorg. Met deze campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jonge mantelzorgers aanmoedigen over hun zorg te praten of gebruik te maken van hulp.01-06-2020
Als jonge mantelzorger groei je op met iemand, vaak een ouder, broer of zus die meer hulp nodig heeft. Dit omdat hij/zij een langdurige ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, verslaving of een psychische aandoening heeft. De kans is groot dat je je daarover zorgen maakt, dat je vaak thuis moet meehelpen of dat je ouders minder aandacht voor je hebben.